Bejelentkezett:
Adatmódosítás
Főoldal
Mi is az a LEADER?

Hírek

Csabai kolbászfesztivál

2009-10-27
A tíz éves múltra visszatekintő Csabai Kolbászfesztivált hagyományosan október második felében rendezték meg a békéscsabai városi sportcsarnokban és környékén

A fesztivál kiegészítő rendezvénye a Bajnokok Ligája kolbászkészítő verseny és az Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Kiállítás, amely a délkelet-magyarországi régió legjelentősebb élelmiszeripari kiállítása. A fesztivál célja a hagyományőrzés a hagyományok továbbvitele. Mára nemzetközi és hazai vonatkozásokban is az egyik legjelentősebb turisztikai vonzerőt jelentő gasztronómiai rendezvény volt a 65 – 70 ezer látogatójával, széles kínálatot jelentő programjával és kiegészítő rendezvényeivel.

 A program a csabai kolbász készítését, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke szlovák és magyar közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait helyezi a középpontba. Az események középpontjában a csabai kolbász áll. A rendezvényhez borvigadalom, valamint mezőgazdasági - és élelmiszer – ipari, turisztikai kiállítás is társul. Minden alkalommal építenek pálinkafaházat is, hiszen a kolbászhoz, a disznótorhoz a bor mellett a pálinka is társul. A mezőgazdasági kiállításon több mint 50 szakmai kiállító jelent meg. Három helyszínen folyamatosan zajlottak a népi kultúra legnemesebb értékeinek bemutatói, a játékos gyermekprogramok és a zenés, szórakoztató műsorok. Esténként neves együttesek szórakoztatták a közönséget. Különböző szakmai programok - Turisztikai Kiállítás, Sertéstenyésztők Fóruma, nemzetközi üzletember-találkozó, konferencia, vállalkozói nap -, valamint egyéb kiegészítő programok - borvigadalom, disznóvágás, szárazkolbász-verseny, kolbászkészítő verseny, savanyúságverseny, ifjúsági terítési- és szakácsverseny - várták a látogatókat. Az évről-évre megrendezett békéscsabai versenyen sütnivaló kolbász készítésében mérkőznek meg a csapatok. A nevezési díj befizetéséért cserébe 10 kg húst, a töltéshez belet és helyet kapnak, a darálót, töltőt, fűszereket  maguk vitték. A pályaműveket a zsűri helyben meg is süttette, majd értékelte, s így ítélte oda a díjakat. Idén Október 24 – én 10 órától kezdődött a verseny, melyre a rengeteg nevező között akciócsoportunk is darálta, gyúrta és végül töltötte a csabai specialitást

Algyő Deszk Dóc Domaszék
Ferencszállás Klárafalva Kübekháza Röszke
Sándorfalva Szatymaz Tiszasziget Újszentiván
Szeged-kt